Google

Isnin, 12 November 2007

Majlis Berbuka Puasa Dan Sambutan HUT 10 Briged Para

KEM TERENDAK. Majlis Berbuka Puasa dan Sambutan Hari Ulang Tahun (HUT) 10 Briged Para Yang Ke-13 telah diadakan di Padang Kawad 8 Rejimen Renjer DiRaja Para (8 RRD Para) pada 10 Oktober 2007 yang lalu. Majlis Berbuka Puasa dan Sambutan Hari Ulang Tahun 10 Briged Para pada kali ini diserikan lagi dengan kehadiran mantan Panglima 10 Bgd Para yang ke-7 iaitu Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Dato’ Masood bin Zainal Abidin, mantan-mantan panglima 10 Bgd Para yang lain iaitu Jen (B) Tan Sri Md Hashim bin Hussin dan Mej Jen (B) Dato’ Amir bin Baharudin. Turut hadir ialah Mej Jen Dato’ Ahmad Hasbullah bin Mohd Nawawi (Panglima 3 Divisyen), Brig Jen Suhaimi bin Hj Mohd Zuki (Panglima 10 Bgd Para), Timbalan Panglima 10 Bgd Para, Kol Ismet Nayan bin Ismail, Ketua Staf Am 10 Bgd Para, Lt Kol Lim Kiat Choy, Pegawai-Pegawai Memerintah/Pemerintah, para pegawai serta anggota LLP pasukan di bawah naungan 10 Bgd Para.

Ketibaan TPTD, telah disambut oleh mantan-mantan Panglima 10 Bgd Para, Panglima 3 Div, Panglima 10 Bgd Para, Timbalan Panglima 10 Bgd Para, Ketua Staf Am 10 Bgd Para serta Pegawai-Pegawai Memerintah/Pemerintah pasukan. Sejurus kemudian, TPTD di bawa ke tengah padang kawad 8 RRD Para untuk sama-sama mengadakan bacaan yassin serta menunaikan Solat Maghrib berjemaah. Acara diteruskan dengan Solat Isyak Berjemaah, Solat Sunat Tarawikh dan Tahlil, ucapan dari TPTD dan upacara memotong pulut kuning sebagai tanda simbolik perajurit para. Selain dari itu, acara-acara lain yang turut dilaksanakan secara berperingkat adalah Khutbah Khas Solat Jumaat, Majlis Tahlil, Derma Darah, Majlis Makan Malam Rejimental dan Reunion Jump.

YBhg TPTD dalam ucapan dasarnya menegaskan agar setiap anggota Para mestilah sentiasa di dalam keadan siap siaga sebilang masa serta menjaga nama baik formasi 10 Bgd Para. Beliau juga mengingatkan agar setiap anggota menjaga keselamatan diri dan keluarga. YBhg TPTD juga menasihatkan agar Beret Merun yang dipakai hendaklah dijaga dengan penuh rasa bangga. Beliau juga berasa amat kagum serta bangga dengan semangat juang dan tahap kesiapsiagaan yang ditunjukkan oleh warga 10 Bgd Para, bersesuaian dengan cogan katanya, TIADA MISI TERLALU SUKAR, TIADA PENGORBANAN TERLALU BESAR, TUGAS DIUTAMAKAN.

Tiada ulasan: